ce cai le place

caii, ca pășuni, sunt diferiți de toate celelalte specii de animale. Cunoscut în mod notoriu pentru a fi selectiv, caii pot transforma rapid o pășune uniformă într-o pilotă patchwork care duce adesea la pășunatul excesiv în unele zone și la neutilizarea în altele. Obiceiurile lor de selecție sunt adesea dificil de explicat.

specialistul în cai de la Universitatea din Minnesota, Krishona Martinson, și colegii săi au investit timp și resurse semnificative în cercetarea preferințelor calului pentru diferite clase de specii furajere. Un rezumat recent al acestei lucrări a evidențiat aceste constatări:

ierburi perene de sezon rece:

• preferința calului este importantă pentru a realiza o pășunat mai uniformă a pășunilor, o utilizare îmbunătățită a furajelor și o reducere a întreținerii pășunilor (tăiere sau cosire).

• în standuri pure, speciile de iarbă care ofereau cel mai bun echilibru între persistența plantelor, randamentul, valoarea nutritivă și preferința calului erau iarba de Orchard, păiușul de luncă, păiușul înalt fără endofite și Kentucky bluegrass.

• dintre amestecurile de iarbă evaluate, caii au preferat un stand de păiuș înalt fără endofite, raigras peren, Kentucky bluegrass și timothy. Cu toate acestea, în timp, aceste pășuni au evoluat în cea mai mare parte păiuș înalt și Kentucky bluegrass.

• caii au avut o preferință mai mică pentru orice amestec de pășuni cu 30% sau mai mult orchardgrass.

ierburi anuale de sezon rece:

• pe baza preferinței calului, a randamentului și a valorii nutritive furajere, s-a dovedit că raigrasul anual este o alegere bună pentru proprietarii de cai care caută furaje suplimentare sau pentru a prelungi sezonul de pășunat.

• furajele de cereale (atât anuale, cât și anuale de iarnă) au fost, de asemenea, evaluate, dar nu au funcționat la fel de bine la pășunatul cu iarbă de cal ca raigrasul anual.

ierburi anuale de sezon cald:

• în aceste evaluări, iarba teff s-a dovedit a fi o opțiune viabilă pentru a suplimenta nevoile de furaje pentru cai în timpul crizei de vară pentru ierburile din sezonul rece. Dacă este utilizat, cercetătorii au sugerat testarea culturii pentru concentrațiile de nitrați înainte de pășunat și monitorizarea raportului calciu-fosfor pentru a asigura un consum adecvat de calciu.

• meiul Siberian și japonez nu au supraviețuit pentru un întreg sezon de creștere sub pășunatul cailor.

• Sudangrass, care a fost, de asemenea, testat, oferă potențialul de otrăvire cu acid prusic, sindrom de cistită și avorturi la cai.

• toate ierburile din sezonul cald evaluate au avut niveluri ridicate de nitrați, dar nu au fost observate simptome de toxicitate la cai. Cercetătorii au presupus că acest lucru se datorează probabil faptului că animalele au pășunat doar pentru perioade scurte de timp și li s-au oferit alte surse furajere.

leguminoase furajere:

• au fost evaluate standuri Pure de lucernă, trifoi roșu și trifoi alb. Caii preferau trifoiul în locul Lucernei, dar Lucerna producea randamente mai mari.

• pășunile pure de leguminoase au oferit un nivel ridicat de nutriție și pot fi o opțiune pentru caii cu nevoi energetice ridicate. Aceasta ar putea include broodmares, de lucru, și cai de performanță. Astfel de pășuni dense în nutrienți ar putea reduce nevoia de suplimente de cereale.

• dacă caii la nivel de întreținere sunt puși pe pășuni pure de leguminoase, monitorizați îndeaproape animalele pentru a vă asigura că nu se îngrașă excesiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.