' dezamăgire uriașă' în timp ce societatea irlandeză de avocatură blochează oferta avocaților englezi de a păstra accesul la UE

Societatea de avocatură din Anglia și țara Galilor și-a exprimat ‘dezamăgirea uriașă’ față de decizia de a împiedica mii de avocați ai săi să practice legislația irlandeză și, prin extensie, legislația UE.

peste 4.000 de avocați calificați din Anglia și țara Galilor au obținut cu succes admiterea în lista Avocaților irlandezi de la votul Brexit din 2016, în speranța că le va permite să continue să consilieze clienții cu privire la legislația UE, cu beneficiul privilegiului profesional juridic.

ieri, însă, Law Society of Ireland a anunțat că avocații care se află pe lista sa vor trebui să practice fizic în Irlanda – sau să demonstreze că intenționează să facă acest lucru – pentru a obține un certificat de practică Irlandeză.

Societatea de Drept din Anglia și țara Galilor a declarat că decizia ar fi „o dezamăgire uriașă pentru mulți avocați din Anglia și țara Galilor care s-au recalificat în conformitate cu procesul de lungă durată pentru a continua să consilieze clienții cu privire la legislația UE cu beneficiul privilegiului după 31 decembrie”.

președintele Societății, David Greene, a adăugat că este „foarte dezamăgitor” că societatea nu a fost consultată cu privire la anunț, deoarece „s-ar fi așteptat să afle despre orice modificări propuse în avans și formal”.

consultantul Alison Hook, de la Hook Tangaza, a declarat că decizia a confirmat o „direcție cunoscută de deplasare”, ceea ce nu este surprinzător, invocând presiuni asupra societății de avocatură din Irlanda din alte jurisdicții ale UE de a nu deveni o jurisdicție „backdoor” pentru avocații din Anglia și țara Galilor după Brexit.

ea a adăugat că, deși firmele de avocatură ar fi sperat că avocații englezi ar putea practica dreptul UE cu dubla lor calificare, „nu este nerezonabil ca Societatea de avocatură din Irlanda să solicite o legătură reală cu jurisdicția lor”.

mai multe firme de avocatură din Marea Britanie au deschis birouri în Dublin în ultimii ani – inclusiv Kennedys, DAC Beachcroft, DLA Piper, Pinsent Masons, Simmons & Simmons și Fieldfisher – dar Hook s-a întrebat dacă ar avea sens economic ca firmele să se deschidă acolo pur și simplu pentru a obține accesul la UE.

în schimb, firmele de avocatură din UE cu birouri în Londra, inclusiv Arthur Cox și McCann Fitzgerald, vor păstra accesul aproape neîngrădit pe piețele juridice din Marea Britanie și UE după tranziție.

Hook a declarat că măsura este „un semn al lucrurilor viitoare pentru avocații britanici”, menționând că „va fi un drum foarte lung pentru a obține înapoi chiar și o anumită capacitate de a practica liber în unele jurisdicții ale UE”.

negocierile privind un acord comercial dintre Marea Britanie și UE, inclusiv recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale și a drepturilor de practică, sunt în curs de desfășurare; între timp, societatea de avocatură din Anglia și țara Galilor a cerut avocaților să se pregătească pentru un scenariu potențial fără acord, într-o notă de practică ulterioară.

anunțul din această săptămână privind drepturile de practică Irlandeză a exclus în mod explicit avocații din Irlanda de Nord, unde se aplică protocoale de lungă durată, permițând avocaților să practice în ambele țări. A fost tăcut cu privire la statutul avocaților scoțieni.

anul trecut, un număr record de 1.817 avocați din Anglia și țara Galilor au avut numele înscrise pe lista Avocaților din Irlanda, Allen & Overy, Linklaters și Eversheds Sutherland admițând cei mai mulți avocați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.