exclusiv: zilele de boală ale profesorului pe masa de negociere

o sală de clasă stă goală. UNSPLASH / RUB XVN Rodriguez

CityNews a aflat că guvernul Ford „examinează serios” alocarea zilelor bolnave în timp ce se îndreaptă spre negocieri cu sindicatele profesorilor.

anul trecut, cel mai mare consiliu școlar din Canada – Consiliul școlar din Districtul Toronto – a cheltuit 96,5 milioane de dolari înlocuind profesorii din motive de boală, religioase sau personale. Aceasta este cu aproape 30 de milioane de dolari mai mult decât decalajul bugetar proiectat cu care se confruntă în prezent Consiliul.

când CityNews a dezvăluit pentru prima dată povestea despre costul de spargere a băncilor de înlocuire a profesorilor anul trecut, ministrul Educației Lisa Thompson a spus că este ceva pe care îl monitorizează și că Ministerul vine cu „strategii pentru a-l aborda.”

publicitate

una dintre aceste strategii pare să fie la masa de negociere.

profesorilor li se alocă în prezent 11 zile de boală plătite pe an. Cu toate acestea, a existat o creștere semnificativă a utilizării zilelor bolnave din 2012. Atunci guvernul Liberal anterior a redus alocarea profesorilor de la 20 la 11 și a pus capăt practicii de a le permite să transfere zilele neutilizate în anii următori.

un raport din 2017 al auditorului general a relevat că peste 50 de consilii școlare au constatat că utilizarea zilelor de boală a crescut cu aproximativ 30%-de la nouă zile în anul școlar 2011-2012, la 11,6 zile în 2015-2016.

anul trecut, consiliul școlar Catolic din Districtul Toronto (Tdcsb) a cheltuit 33 de dolari.6 milioane care acoperă absențele profesorilor, o creștere de aproape 7 milioane de dolari față de anul precedent. Între timp, TDCSB determină în prezent modul în care va compensa un decalaj de finanțare proiectat de 31,5 milioane de dolari și examinează disponibilizările și modificările programelor ca soluții potențiale.

Consiliul școlar al districtului Peel – care așteaptă detaliile finale ale bugetului înainte de a face previziuni cu privire la eventualele deficiențe bugetare – a cheltuit anul trecut 25 de milioane de dolari pentru a acoperi profesorii bolnavi.

publicitate

contractele profesorilor expiră la sfârșitul lunii August, deși negocierile cu Federația Profesorilor din școala secundară Ontario (OSSTF) au început la începutul acestei săptămâni. Când a fost întrebat dacă planurile de a reduce zilele bolnave ale profesorilor erau pe masă, Thompson era vag.

„sper că, la fel ca oricine din forța de muncă, profesorii își respectă zilele de boală”, a spus Thompson. „Zilele de boală sunt pentru a fi bolnavi și, în ceea ce privește calea noastră înainte, totul trebuie să fie pe masă. Pentru că am început să negociem și să ne întâlnim săptămâna trecută, cred că asta e tot ce pot spune despre asta în acest moment.”

” pe măsură ce negocierile au început oficial, trebuie să respectăm integritatea acestui proces. Tratăm discuțiile cu partenerii noștri de muncă ca fiind confidențiale”, a reiterat Kayla Iafelice, un purtător de cuvânt al Ministrului Educației într-o declarație.

dar surse apropiate dosarului recunosc că este una dintre marile probleme pe care guvernul – și consiliile școlare – speră să le abordeze în negocieri.

Președintele Osstf Harvey Bischof spune că Guvernul nu începe pe un picior bun.

publicitate

„marți am avut prima întâlnire. În ciuda dorinței lor de a se mișca rapid (cu negocieri), ei se mișcă încet”, spune el, menționând că Ministerul s-a întâlnit cu Uniunea la 15 zile după ce și-au depus intențiile de a negocia.

” au făcut minimul necesar pentru a îndeplini cerințele legii (negocierea colectivă a consiliilor școlare)”, explică Bischof, afirmând că prima întâlnire trebuie să aibă loc în termen de 15 zile de la depunerea preavizului.

Bischof a declarat pentru CityNews că nu s-au pus încă probleme pe masa negocierilor, adăugând că este „șocat” că oricine este implicat în procesul de negociere va discuta aceste probleme.

„înțeleg că Guvernul este deja în curs de a se angaja în conversații, dar toate aceste probleme trebuie tratate la masa negocierilor”, a spus liderul NDP Andrea Horwath când a fost întrebată dacă crede că alocările de zile bolnave ale profesorilor ar trebui reexaminate.

OSSTF este singurul sindicat al profesorilor implicat în prezent în negocieri, deși toate acordurile colective urmează să expire la sfârșitul lunii August.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.