Facebook

Facebook conectează oameni din întreaga lume. Cu peste 2 miliarde de utilizatori, its a ajuns la peste 60% din utilizatorii de internet. Fără îndoială, a devenit cea mai importantă platformă de socializare din lume.

cum să vă dați seama dacă cineva vă urmărește pagina de Facebook

fiind conectat cu prietenii, din diferite colțuri ale globului este cu siguranță un lucru bun. Facebook ne permite să vizualizăm profilurile prietenilor noștri, să trimitem mesaje, să facem chat-uri video și apeluri vocale și multe altele. Cu toate acestea, unii utilizatori Facebook au devenit atât de mulțumiți de modul în care împărtășesc informații în profilurile lor, făcându-i o țintă ușoară pentru stalkeri.

urmărirea a devenit o problemă semnificativă în social media; majoritatea oamenilor de pe Facebook își actualizează profilurile în mod regulat (dacă nu în fiecare zi), postând fotografii recente, stări și chiar videoclipuri live. Acest lucru face ca Facebook să fie un teren natural de vânătoare pentru stalkers. Din păcate, poate fi foarte dificil să faci diferența dintre interesul obișnuit de la un prieten și urmărirea directă. În acest articol vom discuta despre modalități de a ști dacă cineva vă urmărește prin pagina dvs. de Facebook.

urmărire pe facebook

ce este urmărirea?

în primul rând, să fim clari: urmărirea poate fi o infracțiune, în funcție de jurisdicție, iar nimeni de la TechJunkie nu este avocat și nu vă putem oferi consultanță juridică.

acestea fiind spuse, nu există o linie strălucitoare între urmărirea și verificarea cuiva. De exemplu, să zicem că Jack începe un nou loc de muncă și o întâlnește pe Jane în prima sa zi. Jane crede că Jack este interesant, și ea îl caută pe Facebook. Ea îi vede profilul public, se uită la câteva dintre fotografiile sale din recenta sa călătorie de camping, află unde a mers la școală. Jane îl urmărește pe John? Nu. Pe de altă parte, dacă Jane trece prin întregul profil al lui John, face copii ale fiecărei imagini pe care o are, ia notițe despre toți oamenii etichetați în actualizările sale de stare sau care comentează Cochet pe pagina sa și își verifică pagina în fiecare zi pentru a vedea dacă există actualizări…Ei bine, asta este un stalker.

desigur, există o zonă gri uriașă între aceste două exemple. Toată lumea a căutat un fost partener, a verificat pagina unei întâlniri potențiale pentru a-și căuta gustul în muzică sau politică sau a căutat pagina de Facebook a cuiva pe care tocmai l-am întâlnit și despre care suntem curioși. Acest lucru nu este urmărire; oamenii obișnuiți o fac, angajatorii o fac și oricine se ocupă de oameni în viața lor profesională o face. Acest tip de verificare sumară a ceea ce ești ca persoană sau cu cine stai în lumea reală este inofensiv.

urmărirea este o problemă mai serioasă. Din punct de vedere legal, în majoritatea jurisdicțiilor definiția urmăririi este destul de apropiată de definiția dicționarului. Merriam-Webster definește urmărirea ca ” fapta sau infracțiunea de urmărire sau hărțuire intenționată și repetată a unei alte persoane în circumstanțe care ar determina o persoană rezonabilă să se teamă de rănire sau moarte, în special din cauza amenințărilor exprese sau implicite. În linii mari, este o infracțiune de a se angaja într-un curs de conduită îndreptat către o persoană care nu servește unui scop legitim și alarmează serios, enervează sau intimidează acea persoană”.

într-un sens juridic, este urmărire doar dacă persoana observată știe că se întâmplă, se simte amenințată de aceasta și observatorul nu are un scop legitim în observarea lor. S-ar putea să vă simțiți „urmărit” dacă șeful dvs. vă verifică profilul public pentru a vedea dacă ați fost cu adevărat bolnav când ați sunat sâmbăta trecută, dar asta nu este urmărire.

ce urmărește Facebook?

când spunem „urmărire pe Facebook”, la ce ne referim? Ei bine, într-adevăr există două componente: în primul rând, stalkerul monitorizează persoana urmărită mai îndeaproape decât ar dori persoana urmărită sau se simte confortabil; în al doilea rând, stalkerul face acest lucru cu intenție răuvoitoare pentru a hărțui.

fostul tău soț îți verifică fiecare mișcare, astfel încât să poată fi acolo pentru a-ți oferi ție și noului tău partener un timp greu? Categoric urmărire. Bunica ta îți verifică fiecare mișcare pentru că te iubesc în bucăți? Nu urmărire-chiar dacă doriți ea nu ar fi.

este posibil să se spună definitiv dacă sunteți urmărit sau nu? Din păcate, nu direct. În muntele de cuvinte din Termenii și condițiile Facebook se află expresia ” Facebook nu vă permite să urmăriți cine vă vizualizează profilul sau postările.”Această afirmație pare a fi adevărată; compania poate urmări tot ceea ce spui, gândești sau faci, dar nu împărtășește date despre cine se uită la pagina ta (deși există o excepție…vezi mai jos).

Iată tehnicile pe care le cunoaștem pentru a evalua dacă cineva vă urmărește contul de Facebook.

verificați-vă poveștile

în 2017, Facebook a introdus povești, urmând calea stabilită de Snapchat și Instagram. Puteți crea o poveste pentru a publica un montaj de imagini și publicați-l pentru prietenii tăi pentru a vedea. Poveștile pot fi vizualizate doar în 24 de ore. Veți fi capabil de a urmări cât de mulți oameni se uite la ea, și puteți vedea, de asemenea, cine a văzut. Da, puteți elimina un stalker publicând o poveste și văzând cine o verifică. Dezavantajul este că, dacă stalkerul tău știe cum funcționează poveștile Facebook, vor evita să le vadă. Dacă nu sunt atât de pricepuți, s-ar putea să-i prindeți. (Pentru un ghid complet al acestei tehnici, consultați tutorialul nostru despre cum să vedeți cine v-a văzut povestea pe Facebook.)

căutați noi aprecieri și comentarii la postările vechi

Facebook vă anunță ori de câte ori cineva îi place sau comentează una dintre postările dvs. În cazul în care un stalker (oarecum clueless) încearcă să se ingratiate la tine, acestea ar putea fi trece prin și place și comentând pe materiale vechi. Acest lucru vă arată că acestea merg metodic prin feed – ul-un steag roșu stalker definit.

cineva care apare în grupurile tale

dacă un alt utilizator continuă să apară în grupuri de care aparțineți, acesta este un semn clar al unui lurker. Care sunt șansele ca cineva să-i placă același grup de bucătărie etnică, același grup de glume murdare, același club parental local și același grup de fani ai rasei de câini? Aceasta este o modalitate de a observa stalkerul mai subtil, cel care nu va merge în jur să-ți placă conținutul.

este util să verificați listele de membri ale grupurilor în care vă aflați. Facebook vă arată în mod util persoanele care se află în alte grupuri cu dvs. atunci când vă uitați la numele lor în listă. Accesați pagina grupului și faceți clic pe „membri” din bara laterală din stânga. Aceasta va afișa lista membrilor pentru grup, iar Facebook va pune persoanele cu care aveți conexiuni (fie prieteni, fie membri în grup comun) chiar în partea de sus pentru a facilita verificarea.

cereri de prietenie nesolicitate

unii oameni primesc cereri de prietenie de zeci în fiecare zi, în timp ce alții primesc o nouă cerere doar atunci când întâlnesc pe cineva nou în viața reală. Indiferent, dacă primiți cereri de prietenie de la cineva pe care nu îl cunoașteți, ar putea fi un stalker care încearcă să intre în cercul dvs. interior. Fiți deosebit de suspicioși cu privire la cererile de prietenie de la cineva pe care îl cunoașteți, dar cu care nu ați văzut sau interacționat de mult timp. A lua o persoană falsă a cuiva din trecutul unei ținte este o mișcare clasică de stalker, deoarece alunecă pe lângă apărarea noastră – „Oh, este domnișoara Johnson vechea mea profesoară de engleză! Desigur, voi accepta cererea ei de prietenie!”

Dacă primiți o astfel de solicitare suspectă, nu o acceptați. În schimb, trimiteți un mesaj persoanei înapoi și (politicos) puneți-i întrebări de bună credință. „Bună, Domnișoară Johnson! Wow este minunat să aud de la tine? Îți amintești care era porecla mea în clasa ta?”Dacă își amintesc ce a fost, apoi aproba departe. În cazul în care tiv și haw sau sufla Tu off, ei nu sunt, probabil, cine spun ei că sunt.

apărarea împotriva urmăririi

cea mai bună apărare este o infracțiune bună, iar cel mai simplu mod de a te apăra împotriva urmăritorilor este să știi cine sunt toți cei de pe lista ta de prieteni. Mulți utilizatori Facebook adoptă o abordare mult diferită; au sute sau mii de prieteni pe Facebook și aproape orice cerere de prietenie de la un nume vag familiar este o acceptare automată. Acest lucru este în regulă, dacă așa doriți să vă gestionați viața online, dar dacă sunteți serios preocupat de urmărire, atunci acest tip de politică a ușilor deschise vă va ajuta să împiedicați pe cineva să vă urmărească contul.

pentru un profil rezistent la stalker, trebuie să faceți două lucruri. Unul, cull lista de prieteni pentru persoanele cu care aveți relații reale și care știți că nu vă urmăresc. Acest lucru nu trebuie să fie limitat la prietenii dvs. din viața reală; dacă cunoașteți pe cineva bine online, Probabil că aveți încredere în el cel puțin într-o măsură pentru a face parte din cercul dvs. online. Doi, scapă de adepții tăi. Facebook permite mai mult sau mai puțin oricui să vă urmărească în mod implicit, dar puteți modifica această setare. Aș recomanda setarea permisiunilor de urmărire pentru a permite doar prietenilor să vă urmărească. Acest lucru este ușor de făcut:

  1. accesați Setări.
  2. selectați Postări publice din bara laterală din stânga.
  3. sub „Cine mă poate urmări”, selectați”Prieteni”.

dacă sunteți serios preocupat de posibilitatea ca cineva să vă urmărească pe Facebook sau dacă vă simțiți inconfortabil ca cineva să vă vadă pagina de Facebook, atunci este important să fiți atenți la tot ceea ce postați. Nu postați nimic online pe care cel mai probabil l-ați regreta în cele din urmă. Cel mai important, nu partajați fotografii, videoclipuri sau informații care nu sunt menite să fie partajate. Gândiți-vă înainte de a posta; Internetul este mai periculos decât ceea ce credem noi că este.

știți alte modalități de a identifica un stalker pe Facebook? Povestește-ne despre ele mai jos dacă o faci!

confidențialitatea Online este o preocupare serioasă și avem resurse pentru a vă ajuta să vă apărați.

iată ghidul nostru despre a spune cine vă urmărește cel mai mult Contul Instagram.

avem un tutorial despre detectarea stalkerilor Snapchat, Cum să aflăm dacă cineva ți-a verificat locația pe Snapchat. și cum să activați modul fantomă în Snapchat.

nu uitați LinkedIn – iată cum să blocați pe cineva pe LinkedIn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.